2 Şubat 2010 Salı

BİRAZ NOSTALJİ VE BİRKAÇ TARİF

Bu tatlı şeylerle güzel bir nostalji yaptım.İki haftadır antalyaya gidip geliyoruz kızımın doktoru idrar yolu iltihabı iki defa tekrarladığı için bizi antalya tıp fakültesine sevketti orada iyice araştırıp kaynağını bulurlar dedi sabah erkenden gidip tahlil verip işimiz bittikten sonrada geri kalan zamanımızı gezmekle değerlendiriyoruz en son gidişimizde migrosta gezerken bu jelibonları çikolataları görünce resmen içlerine uçtum şundanda bundanda derken iki kese doldurmuşum :))) eskiler aklıma geldi bu şekerlemeleri alırken ufakken bu şekerlemelerden öyle şimdiki kadar pek bulunmazdı bakkallarda rahmetli babaannecim ankaraya halamın yanına gittiğinde dönüşte poşet poşet şekerlemelerden getirirdi onların tadı okadar güzel gelirdiki bana o kadar kıymetli olurdu ki benim için bitmesin diye yavaş yavaş yerdim :) İşte bu şekerlemeleri alırken o anlar geldi gözümün önüne aslında.Antalya kaş arasında tükettim hepsini fotoğraflara sadece bu kadarcık ayıra bildim :)) beni bilen arkadaşlar çikolata sevdalısı olduğumu bilirler tezgahdaki çikolataların tümünü satın alasım geldi o kadar güzellerdiki :)))))
....................................................................................
Fırında kaşarlı mantarlı alabalık; Geçen hafta antalya ya gitmiştik kızımın rahatsızlığından dolayı oradan dönüşte yol kenarındaki alabalık tesislerinden aldık alabalıkları tabi çiğ halini :) neyse ertesi gün şöyle bir balık ziyafeti çektik kendimize :) balıkların kılçıklarınıda çıkarttım ben temizlerken tabi bu isteğe bağlı toprak balık kaplarımın içerisine birer adet balığımı koyup birazda tuz serpip fırına sürdüm biraz pişen balıklarımın üzerine doğranmış mantarlarımıda ekleyip tekrar fırına sürdüm mantarlarda pişince üzerlerine birazda rendelenmiş kaşar serpip tekrar fırına kaşarlar eriyince balıklarımız hazır çok mükemmel oldu :)
.............................................................................
Fırnda karnıbahar; galiba kanıbaharın bir tek bu halini seviyorum :) öncelikle karnıbaharımı haşladım ve suyunu süzüp bir karıştırma kabının içerisine aldım bir başka kapta biraz yoğurt biraz süt bir yumurta biraz un tuz karabiber ve kırmızı biberinide ekleyip iyice çırpıp karnıbaharlara ekleyip iyice harmanladım sonra yağlanmış fırın tepsisine karnıbaharlı harcımı döküp fırında pişirdim yanında sarımsaklı yoğurtla mükemmel oluyor :)
.............................................................................
Kuskus salatası; Arbella kuskuslarımı öncelikle tuzlu suda haşladım sonra kuskuslarımı süzüp içerisine penguen garnitürümüde ekledim yoğur ve mayonezide ekleyip bir kaç dişte sarımsak rendeledim nefis bir kuskus salatası çıktı ortaya :)
...........................................................................................

Eskişehir tarhanası diyeceğim başka yerlerdede yapılıyordur fakat bunu anneannem'e annemler yapıyorlar her yaz yapımı çok zahmetli bir tarhana.Tadı lezzeti mükemmel oluyor.Size annemlerin yaptığı gibi tarifi aktarayım öncelikle göceyi ( aşurelik buğday sanırım ) unu koskoca bir kazanın içerisinde suyla birlikte pişiriyorlar tabi tuzuda ekleniyor içerisine pişen bu hamur büyük yoğurma leğenlerinin içerisine alınıp ezilmiş süzme yoğurtlarla birlikte iyice yoğurulur ( anneannem 15 kg yoğurt kullanıyor ) sonra bu yoğurtlu tarhanayı bir kaç gün üzerlerine örtü örtüp leğenlerin içerisinde bir kaç gün bekletiyorlar.Tarhana ekşiyip kopuk kopuk oluyor sonra bu tarhanayı açık havada yere serdikleri örtülerin üzerine küçük küçük parçalar kopartıp döküyorlar tarhanalar iyice kuruyana kadar bekletiyorlar işte kışlık tarhanamız hazır.Çorbasının nasıl yapıldığına gelince bu kuru tarhanalardan tencerenizin içerisine alıp suyunuda koyup iyice yumuşayana kadar pişiriyorsunuz sonra başka bir tavada domates ve sarımsak rendeleyip biraz yağda sos yapıyorsunuz ve çorbanıza ekleyip biraz da sos ile birlikte kaynattığınız tarhana çorbanız hazır afiyet olsun.Anne tarafım bu tarhanadan yaparken baba tarafımda bir çoğumuzun yaptığı kırmızı tarhanadan yapyor.Yani bu konuda çok şanslıyım kışa iki çeşit tarhana çorbam hazır oluyor :)

6 yorum:

biyasimadahagirdim dedi ki...

oh oh afiyet olsun:)

Eylem dedi ki...

geçmiş olsun canım.inşallah tez zamanda iyleşir.ellerine saglık bu arada.

ANALI KIZLI HER TELDEN dedi ki...

kuzenceğizim sağolasın afiyet bal şeker oldu aynı zamanda löp löp et oldu bile :)

eylemcim çok sğl canım geçer inşallah

TAZE NANE dedi ki...

Canım çok geçmiş olsun. Yemeklerde harika görünüyor.

Doyumluk.... dedi ki...

Çok geçmiş olsun.İdrar yolu iltihabı ihmale gelmez.Acil şifalar.....sevgiler

Birsel ve İrem dedi ki...

Merhaba. Hepsi nefis görünüyor ama ben en çok kiremitte alabalığa bayıldım. Ellerinize sağlık, afiyetler olsun. Sevgiler.