Toprak güveçlerin, içerisinde pişen her yemeğe lezzet kattıkları
aşikar. Bu lezzetlerin içerisinde bir tanesi varki sizlere parmaklarınızı
yedirtecek cinsten. Öyle ki normal tencerede pişen bir kurufasulye ile güveçte
pişen bir kurufasulye arasında dağlar kadar fark var.Size vereceğim tarifi
birebir uygulayarak sizde aradaki farkı anlayacaksınız.Şimdi lafı fazla
uzatmadan muhteşem kuru fasulyemizin tarifine geçiyorum Herkese şimdiden afiyet
olsun.
GÜVEÇTE KURUFASULYE
MALZEMELER
-2 su bardağı kuru fasulye
-1 adet kuru soğan
-5_6 adet arpacık soğan
-1 yemek kaşığı domates salçası
-250 gr kemikli et
-100 gr tereyağı
-1 çay kaşığı toz kırmızı biber
-Tuz
YAPILIŞI
2 su bardağı kurufasulyemizi bir gece önceden tuzlu su ile
ıslatıyoruz.Etlerimizi düdüklü tencereye koyup kapağını kapatıyoruz ve
ocağımızın en küçük gözünde en kısık ateşte yaklaşık kırkbeş dakika
pişiriyoruz.Tencereyi açtığınızda tencerenizin içerisinin et suyu ile dolu
olduğunu etlerinizin ise pişmiş olduğunu göreceksiniz.Pişen etlerimizi
tenceresi ile beraber soğumaya bırakıyoruz.Bir gece önceden ıslattığımız
fasulyelerimizi düdüklü tencerede değil normal bir tencerede içme suyu ile
haşlamalıyız.Haşlanmakta olan fasulyelerimizin üzerinde köpükler oluşmaya
başlayacaktır bu köpükleri bekletmeden oluştukça almalıyız.Böylelikle
fasulyemizin gazınıda azaltmış olacağız.Fasulyelerimizi ne çok nede az
pişiriyoruz dişe dokunur dirilikte kalmalılar.Diri bir şekilde pişirdiğimiz
fasulyelerimizin suyunu süzüyoruz ve ocağa güvecimizi alıyoruz.Güvecimizin
içerisine tereyağımızı koyup eritiyoruz.Eriyen yağımıza ince ince doğradığımız
kuru soğanımızı ekleyip pembeleşene kadar kavuruyoruz.Kavrulan soğanlarımızın
içerisine salçamızıda ekleyip kısık ateşte yaklaşık on dakika daha kavurmaya
devam ediyoruz.Salçamız kavrulurken soğuttuğumuz et suyumuzu süzüyoruz ve
etleri kemiklerinden ayırıyoruz.Et suyumuzdan bir kepçe güvecimize ekleyip içerisine
süzdüğümüz kurufasulyelerimizi ekleyip karıştırıyoruz.İçerisine bir su bardağı
içme suyu ve üzerini örtecek kadar et suyu ilave ediyoruz.Güvecimizin üzerine
et parçalarımızı ve arpacık soğanlarımızı koyup tuzunuda ekleyip kapağını
kapatıyoruz ve önceden ısıtılmış 200 dereceli fırında 1 saat pişiriyoruz.Arzuya
göre pirinç pilavı ile servis yapıyoruz.
1 yorum:
Kuru fasulyeyi çok severim helede güveçte oluşu eminim çok lezzet katmıştır.Ellerinize emeğinize sağlık sevgilerimle :))
Yorum Gönder