16 Ekim 2013 Çarşamba

POSTA AKDENİZ GAZETESİ KURBAN BAYRAMI ÖZEL SAYISI BAYRAM SOFRALARI YAZIM

Öncelikle tüm okuyucularımızın kurban bayramını kutluyorum. Her kurban bayramında aklıma dededen kalma gelenekler gelir .Dedem kurban bayramının sabahı, bayram namazından sonra kurbanımızı keser kesmez, hemen hayvanın iç kısmından bir parça et keser ve kahvaltıya kavurma ile başlardık.Bu her ne kadar güzel bir gelenek olsa da sağlığımız açısından pek de uygun değil maalesef.Etin en az bir gün dinlenip tüketimine başlanılması gerektiğini söylüyor uzmanlar.Birde kurban bayramında dikkat etmemiz gereken bir husus daha var. Tabi ki bu kadar etin içerisinde olup sabah öğle akşam her öğün et tüketmekte sağlığımız açısından çok zararlı. Öncelikle çoğu insan sindirim problemi yaşıyor maalesef, bunu önlemek için et tüketimimizi bir miktar azaltıp sindirimimizi dengelemek içinde bol bol yeşillik yememiz gerekiyor. Sağlığınıza dikkat edip sizler için hazırladığım kurban bayramı özel tariflerimi deneyip sevdikleriniz ile beraber sağlıklı güzel bir bayram geçirmenizi diliyorum.


KOLAY TAS KAPAMA
MALZEMELER
1 kg kuşbaşı dana eti
2 adet yeşil biber
2 adet domates
5-6 adet arpacık soğan
3 su bardağı pirinç
Tuz, karabiber, defne yaprağı

YAPILIŞI
Etimizi bir tencereye alıp ocağımızın en küçük gözünün en kısık ateşinde suyunu salıp yavaş yavaş pişmesini sağlıyoruz.Arada etimizin iyi pişip pişmediğini kontrol ediyoruz.Etimiz piştiğinde tencerede hala kendi suyu bulunmalı.Tenceremize ince doğranmış yeşil biber, kabukları soyulup küçük küçük doğranmış domates ve kabuklarını soyduğumuz arpacık soğanlarımızı da ekleyip tuzunu biberini koyup tekrar pişirmeye devam ediyoruz.Etimizin suyu eğer üzerini örtmüyorsa üzerini geçecek kadar sıcak su ekleyebiliriz.Pişen etimizin suyunu bir kabın içerisine süzelim ve pirinçlerimizi bir tencerede kavuralım.Kavrulan pirinçlerimizin üzerine ayırdığımız et suyundan dört buçuk bardak ilave edelim ve pişirelim.Pişen pilavımızı demlenmeye bırakalım.Susuz etimizi bir tasın içerisine alıp servis yapacağımız tabağımızın ortasına kapatalım ve tası kaldırmadan etrafına pilavımızı dökelim.Şimdi artık etimizi koyduğumuz tasımızı kaldırabiliriz.Tas kapamamız servise hazır.AFİYET OLSUN




IZGARA TAVA ANTRİKOT
MALZEMELER
6 adet iki parmak kalınlığında antrikot
1 çay bardağı zeytinyağı
Yarım çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kekik
1 tatlı kaşığı tuz
Garnitür olarak közlenmiş patates, sotelenmiş kuru soğan,yeşil ve kırmızı biber

YAPILIŞI
Antrikotlarımızı marine etmek için bir kaba alıyoruz ve üzerine zeytinyağı karabiber ve kekik ekleyip yarım saat dinlendiriyoruz.Döküm tavamızı ocağımıza alıp 5 dakika harlı ateşte kızdırıyoruz ve üzerine teker teker antrikotlarımızı koyuyoruz.Etlerimize hiç dokunmadan 3 dakika bir tarafını pişiriyoruz ve diğer taraflarını çevirip aynı şekilde 3 dakikada bu taraflarını pişiriyoruz ve üç dört dakika dinlenmeleri için bir tabağa alıp ardından garnitürlerimiz ile beraber servise hazırlıyoruz.AFİYET OLSUN





TERBİYELİ GERDAN HAŞLAMA
MALZEMELER
500 gr iri parçalar halinde gerdan eti (Lezzetini sevdiğiniz her et olabilir aslında)
2  adet patates
2  adet havuç 
1 orata boy kurusoğan soğan
1 küçük limonun suyu
2 yumurta sarısı
1 dolu yemek kaşığı un
Tuz ve karabiber
Sıcak su
 YAPILIŞI
Etlerimizi kızdırdığımız bir tavaya alıp 3 er dakika her iki taraflarınıda kızartıyoruz ve kızaran etleri düdüklü tencereye alıp üzerini bir parmak kadar geçecek şekilde kaynar su ile kapatıyoruz.Düdüklümüzün kapağını kapatıp etler yumuşayana kadar pişiriyoruz (yarım saat).Pişen etlerimizin üzerine iri parçalar halinde doğradığımız patates ve havuçlarımızı kabuklarını soyduğumuz soğanımızı tenceremize ekleyip düdüklümüzün kapağını tekrar kapatıp onbeş dakika daha pişirdikten sonra tenceremizin kapağını açıp az havalanmasını sağlıyoruz. Ayrı bir kapta unu, limon suyunu ve yumurta sarılarını birkaç kaşık suyla çırpıyoruz.Çırptığımız karışımın içerisine haşlamamızın suyundan azar azar ilave edip hızlı hızlı çırpmaya devam ediyoruz ve terbiyemizi haşlamamızın içerisine karıştırarak ilave ediyoruz.Haşlamamızı bu şekilde beş dakika kadar daha kaynatıp servis tabağımıza alıyoruz isteğe bağlı maydanoz ile süsleyip servis yapıyoruz AFİYET OLSUN





ŞİŞ KEBAP
MALZEMELER
1 kg. koyun ya da dana eti
2 çorba kaşığı zeytinyağı
1 su bardağı süt
6 adet küçük boy soğan
3 adet yeşil biber
3 adet kırmızı biber
Tuz,karabiber

YAPILIŞI
Aşağı yukarı 2′ şer santim en ve boyunda küçük parçalara doğranmış koyun veya dana etini bir kaba koyup üzerine zeytinyağı ile sütü  ilave edin ve iyice karıştırdıktan sonra 1-2 saat kadar bir tarafa bırakın.İki saat sonra, bu etleri alarak, her bir parça eti aralarına biber ve soğanları koyarak şişlere dizdikten sonra harlı bir ızgara ateşinde her tarafları kızarıncaya kadar yaklaşık 4-5 dakika kadar pişirin.Etler pişince şişten sıyırmak suretiyle tabağa alın. Etlerin yanına garnitür olarak, doğranmış domates ve maydanozu tabaktaki etlerin yanında servis yapın.AFİYET OLSUN.







ÖZEL MARİNE PİRZOLA
MALZEMELER
1 kg kuzu pirzola
1 adet soğan
2 dal maydanoz
3 dal dereotu
2 dal taze nane
1 tatlı kaşığı tuz
3 tatlı kaşığı pekmez
3 diş sarımsak
2 adet acı biber
1 çay bardağı zeytin yağı
yarım çay kaşığı karabiber
yarım limon kabuğu rendesi
3 çorba kaşığı sirke


YAPILIŞI
Pirzolaları marine etmek için mutfak robotunda 1 adet soğanı çekerek iyice püre olmasını sağlayın. Maydanoz, nane, dereotu, 2 adet acı biber ve 3 diş sarımsakğı da robota ekleyip çekin.Üzerine limon kabuğu rendesi, zeytinyağı, pekmez, 3 çorba kaşığı da sirke ekleyin. karabiber ve tuz ile sosu harmanlayın. İyice karıştırdığınız sosu pirzolaların üzerine ilave edin ve karıştırarak etin her tarafına bulaşmasını sağlayın.Pirzolalarımızı 3-4 saat bir kenarıda bekletin. Tercihen kömür ateşinde pişirin ve servis yapın eğer imkan yoksa döküm tavayı ısıtın. Dibini biraz ayçiçek yağı ile yağlayabilirsiniz. Tava iyice ısınınca pirzolaları ekleyin. Her tarafını 1 dakika kadar yüksek ateşte pişirdikten sonra fırına girecek bir kaba alarak dinlendirin. 200 derecelik fırında içinin sulu kalmasına dikkat ederek yaklaşık 4 dakika bekletin. Fırından çıkarır çıkarmaz üzerine kuru kekik ekleyerek servis edin.AFİYET OLSUN

Hiç yorum yok: