10 Ocak 2012 Salı

ZEYTİNLER OLDUUUU





Beş yıldır Antalyadayız fakat geçen yıl hüsranla sonuçlanan bir kiloluk yeşil zeytin denememden sonra ilk zeytin denemem diyebilirim bu zeytinlere.Yeşil zeytinleri çizip tabi isterseniz kırabilirsinizde küçük küçük kavanozlara koyup üzerini çeşme suyu ile doldurup ynileceği güne kadar dolapta sakladım yanlış anlaşılmasın buzdolabı değil mutfak dolabında yiyeceğimizden bir hafta önce başlayarak hergün sularını değiştirdim ki zeytinlerin acıları gitsin daha sonra isteğinize bağlı ben hafif acı seviyorum içme suyu içerisine bir buçuk iki çorba kaşığı kaya tuzu ve bir tatlı kaşığı kadar limon tuzunu koyup iyice erittikten sonra zeytinlerinizi birkaçgünde bu suyun içerisinde bekletip yemeye başlayabilirsiniz.Tabi bu verdiğim ölçüler küçük kavanozlar için geçerli.Zeytinleri büyük bidonlara kurunca yiyip bitirene kadar zeytinlerin eridiğini söylemişlerdi o yüzden kavanozları tercih ettim.Siyah zeytine gelince bekleyişi uzun fakat yemesi çok zevkli bir lezzet çıktı ortaya.Şimdi diyorumda bu yaptıklarımız zeytinse marketlerden aldıklarımız neydi acaba onları yiyesim gelmiyor.İki buçuk kilo almıştım zeytini fakat bu lezzeti görünce bu hafta on kilo kadar daha alacağım.Gelelim siyah zeytinin kurulumuna ikibuçuk kilo siyah zeytin için bir su bardağı kaya tuzu bu kadar ister pet şişelere paylaştırıp tuzunu ayarlayın ister büyük bidonlara kurun yalnız hergün bu zeytin bidonlarını çalkalayıp havasını aldırmak gerekiyor ve yirmi gün kadar süre yani bizimki yirmi günde tatlandı ben hafif acı sevdiğimi söylemiştim bizimki biraz acı oldu ama nefis.Kahvaltıda insan leblebi gibi yiyor :) zeytinler olduktan sonra tuzunu birazdaha az istersenin kahvaltı tabağına aldıktan sonra biraz suda bekletebilirsiniz daha sonra zeytin yağıyla birlikte yemeye doyum olmadığını göreceksiniz :)

11 yorum:

şirince tatlar dedi ki...

ne güzel olmuşlardır şimdi onlar,çerez gibi ye..afiyet olsun emeğine sağlık o zaman:)

istebudurhayat dedi ki...

ellerine sağlık yeşil zeytini tercih ederim hep ama siyahda nefis görünüyor

Eylemin mutfagı dedi ki...

bende evde siyah zeytin yaptıgımdan beridir dışarıdan hiç zeytin alamıyorum.bu sene 10 kilo kurdum ama seneye daha fazla kuracagım.ellerine saglık.

dilek hanımın mutfağı dedi ki...

evvela ziyaretiniz için teşekkür ederim,zeytinleriniz çok güzel olmuşlar ah! birde ben olgunlaştırabilsem bu yaz Bursa'dan zeytin getirdim daha olmadı!!

Tombul Tarifler dedi ki...

ne güzel olmuş zeytinlerin keşke bende yapabilsem afiyet olsun size sevgiler

biyasimadahagirdim dedi ki...

oo güzel görünüyo, sağlıkla yiyin inşallah;)
bizim kırma zeytinlerde olmuş 2-3 gündür yiyoruz:D evdeki herkes acı zeytin sevdiği için artık ona alıştım ama hem acı hem tuzsuz olunca yiyemiyorum ben yaa:S

xcelis dedi ki...

ayy nefis görünüyor özellikle yeşillere bayıldım.Annemde yapmıştı nolduki acaba =) ellerinize sağlık afiyetler olsun

karadenizsofrasi-Balıkesir dedi ki...

zeytinleriniz çok güzel görünüyor,dediğiniz gibi insan kendi yapınca tadına doyamıyor,ben de yaptım sele denen zeytinden yemeye başladık bile 1 ay kadar bekledi tuzda,salamuralar arada çalkalanıp duruyor daha açılmadı onun biraz daha beklemesi gerek.
afiyet olsun,sizede bizede.

Hayat Mutfakta Guzel dedi ki...

beni izlemeye aldığın için çok teşekkür ederim. tanıştığımıza sevindim...
Ben de takipteyim...

sevda dedi ki...

ben hep hazırcıyım zeytin konusunda ama nasılda güzel görünüyorlar.emeklerinize sağlık.sevgiler.

sarımutfak-hande dedi ki...

çok güzeller allah kış boyu ağız tadıyla yemek nasip etsin canım