7 Mayıs 2013 Salı

KURU BİBER TURŞUSU OHHH MİSSSS NEFİS NEFİS

Merhabalar canlarım.Sıcaklar bu sene çok erken geldi.Ortalık yanıp kavruluyor.Evde oturduğumuz yerde yapış yapış oluyoruz şimdiden.İlerleyen aylarda naparız bilmem.Rabbim cehennem ateşinde yakmasın.Aminnn. Hava sıcak olunca insanın yemek yapmayı bırak yemek yiyesi bile gelmiyor.Soğuk sulu şeyler,salatalar daha çok insanın hararetini kesiyor.Şimdi diyeceksiniz turşu hararet yapmaz mı bu turşu yapmıyor canlar :) Kayın validem memleketten gelirken kuru erik ve kuru biber getirmiş eşimde çok severmiş bu turşuyu hep duyarım birkaçta yemişliğim var ama hiç yapmadım.Kayın validem kollatı sıvayıp mutfağa girdi bende pür dikkat izlemede tek birşey kaçırmak istemiyorum.Nefis ve pratik bir turşu ben biberlerinden çok suyuna bayıldım kaşık kaşık içtim ohhh buz gibi :)
 Eveeettt canlar kağıt kalemleriniz hazırsa tarife geçiyorum.Bu altın değerindeki tarifi kaçırmayın üzülürsünüz :)

MALZEMELER
3 avuç kuru biber
2 avuç kuru ekşi dağ eriği
5 diş sarımsak
tuz
su

Erikleri bir tencereye koyun ve üzerini geçecek kadar su ilave edip kaynatın erikler kaynadıkça hem yumuşayacak hemde suyu kırmızı bir renk alacak erikler yumuşamadan suyu biterse ilave edin.Başka bir tencereye biberlerinizi koyun ve üzerini geçecek kadar su ilave edip yumuşayana kadar haşlayın.Haşlanan biberlerin suyunu süzün ve tekrar su koyup beş dakika kadar kaynatın ve haşladığınız erikleri biberlerin üzerine süzün ve süsekten erikleri ezerek geçirin biberli suyumuz koyu bir renk alacak. İçerisine sarımsaklarımızı ezerek ilave edelim ve yeteri kadarda tuzumuzu ekleyip karıştırıp soğumaya bırakalım oda sıcaklığına gelince buz dolabında soğutup.Serin serin, sulu sulu,ekşi ekşi yiyelim :)

Artık ben öğrendim evde bol bol biberimde var canım turşu çektiğinde yaparım hemen.Denemenizi ısrarla tavsiye ediyorum.

BAKARKEN BİLE AĞZINIZIN SUYU AKTI DEĞİLMİ :)




4 yorum:

seldanın mutfak defteri dedi ki...

Merhabalar,
Bloğunuzu severek takip ediyorum. Kayınvalidenizin ve sizin ellerinize sağlık. Ben de çok severim bu turşuyu. Takipteyim bana da beklerim. Sevgiler....

mutfagabuyrun dedi ki...

kuru biberin turşusunu hiç yemedim ama merak ettim canım.ellerine sağlık.afiyet olsun.sevgiler.

Bakır tencerem dedi ki...

valide hanımın ellerine sağlık..o biberlerden banada ayır yaprak ciğerle müthiş yakışıyor :)

Gurme Şirine dedi ki...

ellerine sağlık...
hiç duymamıştım...