24 Ekim 2013 Perşembe

POSTA AKDENİZ GAZETESİ KÖŞE YAZIM- GÜVEÇTE KURU FASULYE

Toprak güveçlerin, içerisinde pişen her yemeğe lezzet kattıkları aşikar. Bu lezzetlerin içerisinde bir tanesi varki sizlere parmaklarınızı yedirtecek cinsten. Öyle ki normal tencerede pişen bir kurufasulye ile güveçte pişen bir kurufasulye arasında dağlar kadar fark var.Size vereceğim tarifi birebir uygulayarak sizde aradaki farkı anlayacaksınız.Şimdi lafı fazla uzatmadan muhteşem kuru fasulyemizin tarifine geçiyorum Herkese şimdiden afiyet olsun.

GÜVEÇTE KURUFASULYE
MALZEMELER
-2 su bardağı kuru fasulye
-1 adet kuru soğan
-5_6 adet arpacık soğan
-1 yemek kaşığı domates salçası
-250 gr kemikli et
-100 gr tereyağı
-1 çay kaşığı toz kırmızı biber
-Tuz
 YAPILIŞI
2 su bardağı kurufasulyemizi bir gece önceden tuzlu su ile ıslatıyoruz.Etlerimizi düdüklü tencereye koyup kapağını kapatıyoruz ve ocağımızın en küçük gözünde en kısık ateşte yaklaşık kırkbeş dakika pişiriyoruz.Tencereyi açtığınızda tencerenizin içerisinin et suyu ile dolu olduğunu etlerinizin ise pişmiş olduğunu göreceksiniz.Pişen etlerimizi tenceresi ile beraber soğumaya bırakıyoruz.Bir gece önceden ıslattığımız fasulyelerimizi düdüklü tencerede değil normal bir tencerede içme suyu ile haşlamalıyız.Haşlanmakta olan fasulyelerimizin üzerinde köpükler oluşmaya başlayacaktır bu köpükleri bekletmeden oluştukça almalıyız.Böylelikle fasulyemizin gazınıda azaltmış olacağız.Fasulyelerimizi ne çok nede az pişiriyoruz dişe dokunur dirilikte kalmalılar.Diri bir şekilde pişirdiğimiz fasulyelerimizin suyunu süzüyoruz ve ocağa güvecimizi alıyoruz.Güvecimizin içerisine tereyağımızı koyup eritiyoruz.Eriyen yağımıza ince ince doğradığımız kuru soğanımızı ekleyip pembeleşene kadar kavuruyoruz.Kavrulan soğanlarımızın içerisine salçamızıda ekleyip kısık ateşte yaklaşık on dakika daha kavurmaya devam ediyoruz.Salçamız kavrulurken soğuttuğumuz et suyumuzu süzüyoruz ve etleri kemiklerinden ayırıyoruz.Et suyumuzdan bir kepçe güvecimize ekleyip içerisine süzdüğümüz kurufasulyelerimizi ekleyip karıştırıyoruz.İçerisine bir su bardağı içme suyu ve üzerini örtecek kadar et suyu ilave ediyoruz.Güvecimizin üzerine et parçalarımızı ve arpacık soğanlarımızı koyup tuzunuda ekleyip kapağını kapatıyoruz ve önceden ısıtılmış 200 dereceli fırında 1 saat pişiriyoruz.Arzuya göre pirinç pilavı ile servis yapıyoruz.

1 yorum:

oya taşkın dedi ki...

Kuru fasulyeyi çok severim helede güveçte oluşu eminim çok lezzet katmıştır.Ellerinize emeğinize sağlık sevgilerimle :))