11 Aralık 2013 Çarşamba

POSTA AKDENİZ GAZETESİ KÖŞE YAZIM VE PORTAKALLI KEREVİZ TARİFİM



Kerevizin tarihi çok eskilere, antik yunana kadar dayanır.Kereviz Akdeniz bölgesinden tüm dünyaya yayılmış bir sebzedir .İki çeşit kereviz vardır bunlardan biri kökü yumru oluşturmayan sapı uzun yapraklı kereviz bir diğeri ise yaprak sapları kısa kök kerevizdir.Kerevizin en bilinen özelliği sinir sistemine iyi gelmesidir.İçerisinde barındırdığı protein,fosfor,demir,potasyum,kalsiyum A,C ve E vitaminleri sebebiyle tam bir vitamin deposu olarakta adlandırabiliriz.Bir çok derde deva olan kerevizin faydalarını birkaç maddede sıralayacak olursak.

- Kereviz, zihinsel ve fiziksel performansı artırır.

-  Rahatlatıcı, ağrı kesici, antiseptik ve anti alerjik özellikleri olan kereviz, sindirim sistemi rahatsızlığı olanlara önerilmektedir. Sindirim sistemi, ülser, gastrit ve hazımsızlık sorunlarına iyi gelir.

-  Tansiyona iyi gelir, su-tuz metabolizmasını ayarlar, ödemi çözmede etkili olur.

-  İdrar söktürür, idrar yollarını ve kanı temizler.

-  Uykusuzluğa ve strese de iyi gelir. Kerevizin sinir sistemi üzerinde yararlı etkileri vardır.

-  İçerdiği C vitamini ile bağışıklık sistemini güçlendirir ve vücudu daha dirençli hale getirir. Kalp-damar sistemi ve bağışıklık sistemini güçlendirir, kan kolesterolünü düşürür.

-  Cilt, saç ve gözler için faydalıdır.

-  İştahı olmayan kişilere kereviz önerilir.

 Tamda mevsimindeyken bu vitamin deposu sebze ile sizlere bu hafta harika bir portakallı kereviz hazırladım.Beğeneceğinizi umut ediyorum Şimdiden AFİYET OLSUN.

 

PORTAKALLI KEREVİZ
MALZEMELER
-1 kg kök kereviz
-2 adet havuç
-1 adet patates
-1 adet küçük ayva
-2 orta boy kuru soğan
-2 adet portakal
-1 adet limon
-1 yemek kaşığı un
-zeytinyağı
-1 tatlı kaşığı şeker
-tuz

YAPILIŞI
Bir kabın içerisine su doldurulur ve yarım limonsuyu sıkılır.Kerevizlerimiz soyulup küp küp doğrandıktan sonra limonlu suya konulur.Havuçlar, patates ve ayva soyulduktan sonra istenilen büyüklükte doğranır.Soğanlar bir tencerede zeytinyağı ile beraber hafifçe kavrulur.Üzerine önce kerevizler ardındanda diğer sebzeler eklenir.Bir kabın içerisine portakallar ve limon sıkılır bu portakallı suya bir yemek kaşığı un eklenip pütür kalmaması için karıştırılır tuzu ve şekeride eklendikten sonra kerevizlerimizin üzerine eklenir en son olarakta kerevizin sap kısımlarından koparrtığımız bir tutam yaprağı doğranıp tencereye eklenir.Kısık ateste suyunu çekip sebzeler yumuşayana kadar pişirilir.

2 yorum:

Nursevin SÖNMEZ dedi ki...

ellerine sağlık canım. afiyetle

Adsız dedi ki...

Merhabalar,
Blogunuza internette yemek tarifleri ararken rastladım. Öncelikle çok tebrik ediyorum, blogunuzu inceledim, tarifleriniz hem çok leziz, hem de yapımı gayet kolay görünüyor. :) Uygun bir zamanınızda yeni açılan yemek tarifleri arama motorumuz Tarifbul‘a bir göz atabilirseniz çok sevinirim. İsterseniz siz de En İyi Tarif Blogları kısmımızda tariflerinizi sergileyebilirsiniz. Merak ettiklerinize SSS’den bakabilir veya bana mail atabilirsiniz. Görüşmek dileğiyle. Huma S.