16 Ocak 2014 Perşembe

POSTA AKDENİZ KÖŞE YAZIM VE IZGARA ÇİPURA TARİFİM

Merhabalar sevgili Posta Akdeniz okuyucuları.Bu hafta sizlere vitamin yönünden zengin oldukça besleyici özellikle büyüme çağındaki çocukların sık sık tüketmesi gereken balık ile hazırladığım bir tarif vereceğim.Balığı çeşitli şekillerde pişirilme yöntemi olsada ben sanırım en çok ızgara yöntemini beğeniyorum.Kızartma yöntemine göre fırında,buğulama veya ızgara balık bana daha sağlıklı geliyor.Tabiki balığımıza lezzet katmakta bizim elimizde çeşitli marinelerle balık yemeklerinizde ayrı tatlar yakalayabilirsiniz.Balığın faydalarına geçecek olursak.Balıkta başta fosfor olmak üzere, iyot, demir ve kalsiyum gibi madensel tuzlar ve A, D ve B 12 vitaminleri bulunur.

- Zihin yorgunluğunu giderir
-Bedene güç ve enerji verir
-Yapısındaki demir sayesinde kan yapar
-Balıktaki kalsiyum kemiklerin büyümesini sağlar ve özellikle çocukluk çağlarında gelişmeyi kolaylaştırır
-Çok gerekli madensel tuzlardan biri olan iyot, vitaminlerin ve diğer madensel tuzların özümlenmesini sağlar
-Balık etinde bulunan A vitamini gözlere kuvvet verir
-Cildi güzelleştirir
IZGARA ÇİPURA
MALZEMELER
-2 adet büyük boy çipura balığı
-1 su bardağı zeytin yağı
-1 diş sarımsak
-1 çorba kaşığı tane karabiber
-2 adet defne yaprağı
-tuz
-Balıkları pişirmek için ızgara
YAPILIŞI
Balıklarımızı pişirmeden 2 saat önce marinede bekletmemiz gerekiyor.Marinasyona geçmeden önce balıklarımızı temizleyip yıkayalım ve üzerlerine ikişer kesik yapalım.Marinasyon için balıklarımızı yanyana sığabilecekleri düz kapaklı bir kabın içerisine alalım üzerlerine ve karın boşluğuna ezdiğimiz bir diş sarımsağı sürelim içerlerine birer adet defne yaprağı koyalım ve karabiberlerimizide serpip zeytinyağımızı gezdirelim tuzumuzuda ekleyip 2 saat buz dolabında bekletelim.İki saat sonunda balıklarımızı çok harlı olmayan ızgara üzerinde arkalı önlü pişirelim.Pişen balıklarınızın yanına dilediğiniz mezeyide ekleyip servis yapabilirsiniz.AFİYET OLSUN.

Hiç yorum yok: