15 Mayıs 2013 Çarşamba

YOĞURT SOSLU BULGUR KÖFTESİ

Balkonuma bahçe yapmakla uğraşıyorum bu aralar.Neler ekmedimki küçücük balkonda patlıcanından salatalığına domatesinden biberine nanesine maydanozuna hatta reyhanına kadar var henüz tam gelişmedikleri için fotoğraflamadım.Biraz büyüyüp çiçeklenip meyve vermeye başlasınlar öyle görün istedim mini bahçemi.Heyecanla bekliyoruz büyümelerini :) Fotoğrafta gördüğünüz nefis yemeğide dün çarşı pazar gezip eve geç girmeme rağmen yapıp yetiştirdim akşam yemeğine aferin bana :) Oktay ustanın tariflerindendir kendileri yoğurt soslu bulgur köfteleri.Görünüşüde tadıda harika bulgurlu tariflere bayılıyorum ben sizde şayet benim gibi bulgur severseniz kesinlikle tavsiye edeceğim bir yemek.Oktay ustamın yaptığı yoğurt soslu bulgur köftelerinede bakmak isterseniz ahada burdan bakabilirsiniz :)
Gelelim benim tarifime tarifi birebir uygulasamda ufak değişiklikler var birde benim ağzımdan duyun okuyun istedim :)

MALZEMELER
BULGUR KÖFTELERİ İÇİN
2 su bardağı ince köftelik bulgur
1 adet yumurta
2 çorba kaşığı un
tuz
karabiber
kimyon
bir yemek kaşığı biber salçası

KIYMALI HARÇ İÇİN
Yaklaşık 200-250 gr kıyma
1 adet soğan
1 çorba kaşığı biber ve domates salçası
yarım çay bardağı sıvıyağ (kıymanız yağsız ise)
1 çorba kaşığı tereyağı

ÜZERİ İÇİN
1 kase yoğurt
sarımsak
maydanoz

YAPILIŞI
Öncelikle bulgurumuzun üzerini örtecek kadar kaynar su ile ıslatıp suyunu çekip şişmesii bekliyoruz ardından bulgurumuz el yakmayacak sıcaklığa gelince içerisine yumurtamızı,unumuzu,salçamızı,tuz ve baharatlarımızı ekleyip yoğuruyoruz.Hamur toplanınca hamurdan fındıktan az daha büyük parçalar koparıp yuvarlayıp bir tepsiye diziyoruz daha sonra haşlanmak üzere bir kenara alıyoruz.Bir tencereye yağlarımızı koyup ince yemeklik doğranmış soğanlarımızı ve kıymamızı alıp kavuruyoruz.Kavrulan kıymalarımıza salçalarımızıda ekleyip bir miktar daha kavurup ocağımızın altını kapatıyoruz.Köftelerimiz için büyükçe bir tencereye yaklaşık üç litre suyu koyup kaynamasını bekliyoruz.Kaynayan suyumuza limon tuzumuzu ve tuzumuzuda ekleyip köftelerimizi kaynayan suya atıyoruz köfteler pişip suyun yüzerine çıkana kadar pişiriyoruz.Köftelerimizin suyunu süzüp servis tabağımıza alıyoruz üzerine sarımsaklı yoğurt döküyoruz.Kıymamızıda yoğurdun üzerine gezdirip en üstede ince kıyılmış maydanoz serpip servis yapıyoruz.

DENEMENİZİ ŞİDDETLE TAVSİYE EDİYOR ANALI KIZLI HERTELDEN :)


3 yorum:

Nursevin SÖNMEZ dedi ki...

Afiyet olsun. Ellerine sağlık. Bizim evde maalesef yemiyorlar. kendimde sadece misafir için yapıyorum. afiyet olsun sizlere. :)

Birkaselezzet blogspot.com dedi ki...

mmmmm eline saglik kuzum kolay gelsin.

Bakır tencerem dedi ki...

çok pratik ve lezzetli bir yemek uzun zamandır yapmadım,bu yemeği kalabalıkla yemek çok zevkli :)