28 Temmuz 2013 Pazar

POSTA AKDENİZ GAZETESİ KÖŞE YAZIM -3

Değerli Posta gazetesi okuyucuları.Bu hafta sizlere Şambali tatlısı tarifi ve yapımındaki püf noktalarını yazmak istiyorum.Bu yağsız ve sonucu garanti tatlıyı davet sofralarınızda hatta canınız evde tatlı çektiğinde gönül rahatlığı ile yapabileceksiniz.Tek yapmanız gereken malzemeleri birebir ve püf noktalarını gözardı etmeden tarifi aynen uygulamak.Göreceksiniz çarşılarda,pazarlarda, küçücük el arabalarında satılan o mis Şambali tatlılarının aynısı olacak.


ŞAMBALİ TATLISI

MALZEMELER
250 gr yoğurt ( 1 su bardağı)
250 gr toz şeker ( 1 su bardağından bir parmak fazla)
1 adet yumurta
50 gr un ( 1/3 su bardağı)
500 gr irmik
2 paket kabartma tozu
Yarım su bardağı su
ŞERBETİ İÇİN
750 gr toz şeker ( 3 su bardağı )
750 gr su ( 3,5 su bardağı)
5 – 6 Damla limon suyu
Üzeri için hindistan cevizi yada yerfıstığı

YAPILIŞI
Hamur için tüm malzemeler kek hamuru kıvamı alana kadar el ile karıştırılır.Yağlanmış dikdörtgen fırın tepsisine hamurumuz dökülür ve üzeri düzleştirilir.Üzerine fıstıklarda dizilip önceden ısıtılmış 150 derecelik fırında üzeri kızarana kadar pişirilir.Pişen tatlı hamurumuz fırından çıkartılıp dilimlenir ve tekrar 100 derecelik fırında kuruyana kadar pişirmeye devam edilir.Şambali hamurumuz fırında pişerken Şerbet için bir tencereye limon hariç şekerimiz ve suyumuz konulup koyulaşana kadar kaynatılır şerbeti ocaktan almadan önce içerisine limon suyuda damlatılıp ocaktan alınır.Fırından çıkan tatlımız ve şerbetimiz ılınmaya bırakılır ve ikiside ılındıktan sonra tatlımızın üzerine şerbeti döküp şerbeti çekmesi beklenir.Artık tatlımızı gönül rahatlığı ile ister dondurma ister kaymak ile servis yapabiliriz.AFİYET OLSUN.

ŞAMBALİ TATLISI YAPARKEN UYULMASI GEREKEN BİR KAÇ PÜF NOKTASI
-Pişirirken fırın ısısına dikkat etmeli
-İlk pişirmeden sonra hamurumuz fırından çıkarılıp muhakkak dilimlenmeli
-Kabartma tozu yerine karbonatta kullana bilirsiniz fakat tatlınızın rengi dahada sarı olacaktır
-Tatlı hamurunun ve şerbetin ılık olmasına dikkat edilmeli
-Malzemeler birebir uygulanmalı.Tatlı daha az yapılmak istenirse malzemeler yarıya indirilmeli.

İFTAR MENÜSÜ
-Şehriye çorbası
-Karnı yarık
-Bezelyeli pirinç pilavı
-Şambali tatlısı

1 yorum:

Böcek İlaçlama dedi ki...

Ellerine emeğine sağlık...