4 Aralık 2013 Çarşamba

POSTA AKDENİZ GAZETESİ KÖŞE YAZIM VE FIRIN POŞETİNDE AYVA TATLISI TARİFİM

Ayvanın pek çok derde şifa olduğu eski çağlardan beri bilinmekte ve ayvenın çekirdeğinden çiçeğine ve hatta yaprağına kadar tedavi amaçlı kullanılmaktadır.İşte ayvanın faydalarından birkaçı şöyle.

- Ayva, damar sertliğine, karaciğer tembelliğine iyi gelir.Tansiyonu düşürür, safrayı düzene sokar.Lakin çiğ yenilmesi tavsiye edilmez. Komposto, tatlı, jöle yapılarak veya külde pişirildikten sonra yenmesi uygundur.

-Yapraklarından yapılan çay, kalp ağrılarına iyi gelmekte, sakinleştirici özelliği bulunmaktadır.

- Ayva çiçeği bal ile macun yapılıp yutulursa, baş ağrısını keser ayrıca ayva çiçeği kaynatılıp içilirse, kalp çarpıntısını keser, kalbi kuvvetlendirir, annenin sütünü artırır.

- Ayva kabuğu veya ayva çekirdeği kaynatılıp içilirse, idrar yolu iltihaplarına iyi gelir ve doğumu kolaylaştırmak için ayva suyu ve ayva çekirdeği kaynatılıp içilmelidir.

- Ayvanın üzerindeki tüyler, kanayan yere konursa kanamayı durdurur.
Bu mucizevi meyvenin sizlerinde derdine deva olması için harika bir tarifle karşınızdayım.Şimdiden afiyet olsun.




 FIRIN POŞETİNDE AYVA TATLISI

MALZEMELER

- 3 adet ayva
- 2 adet elma
- 6 çorba kaşığı toz şeker
- Ceviz içi
- 1 adet çubuk tarçın
- 1 adet fırın poşeti
- Yarım limon (ayvaların kararmasını önlemek için)
YAPILIŞI

Ayvalarımızı soymaya başlamadan önce bir kabın içerisini su ile dolduralım ve içerisine yarım limonu sıkalım.Ayvalarımızı ikiye keselim ve tek tek soyup çekirdekli kısmını çıkartalım ve bekletmeden limonlu suyumuzun içerisine koyalım.Tüm ayvalarımız soyulup çekirdekleri çıkartıldıktan sonra derince bir kabın içerisine aldığımız toz şekerimize ayvalarımızın hepsini tektek bulayalım ve fırın poşetimize çekirdeklerini aldığımız kısımları üste gelecek şekilde yerleştirelim.Kalan toz şekerimizin içerisine kabuklarını soyduğumuz iki adet elmayı rendeleyip şekerle hemen karıştıralımki kararmasınlar.Elma rendelerimizin içerisine dilediğiniz kadar ceviz içide ekleyip fırın poşetindeki ayvalarımızın içerisini dolduralım.Fırın poşetinin içerisine ayvaların çekirdeklerini ve bir adette çubuk tarçını koyup önceden 180 derecede ısıtılmış fırında yaklaşık yarım saat, ardından 150 dereceye düşürdüğümüz fırındada yarım saat pişirip.Soğuduktan sonra servis yapalım.

4 yorum:

Nursevin SÖNMEZ dedi ki...

ellerine sağlık canım. afiyetler olsun.

Unknown dedi ki...

Fırında olmasıda ayrı bir lezzet katmıştır eminim..Ellerinize sağlık.

susamcorekotuFeriha dedi ki...

hem fırında hem poşette :) yumuşacık olmuştur eline sağlık

Vildanınmutfagı dedi ki...

Elinize saglıkk nefiss;)))